Видове сексуалност

Потребителски аватар
WhiteLilium
Мнения: 60
Регистриран: нед юни 18, 2017 9:31 pm

Видове сексуалност

Мнение: # 169Мнение WhiteLilium
чет юли 06, 2017 12:16 pm

1. Хетеросексуалност
- най-често срещания вид сексуалност. Влечение сексуално и романтично към хора от срещуположния пол.
2. Хомосексуалност
- сексуална ориентация, изразяваща се в трайната тенденция на емоционално, романтично и/или сексуално привличане към лица от същия пол. Тя се отнася още до чувството за идентичност на индивида на база на това привличане, свързаните с него поведения, както и чувството за принадлежност към общност от други, които споделят същите влечения.
Терминът гей най-често се използва за хомосексуални мъже, а лесбийка е терминът за хомосексуалните жени. Понякога терминът гей се използва и като наименование на хомосексуалните жени особено в английски, и е синоним на хомосексуалността въобще.
3. Бисексуалност
- сексуална ориентация, характеризираща се с чувства на любов и/или сексуално влечение към представители и на двата пола.
4. Асексуалност
- Тези хора могат да намират другите за естетически красиви, като произведение на изкуството, но не изпитват сексуално привличане към тях. Някои изпитват желание да показват нежност, но без секс.
5. Аромантичен
- обратното на асексуален, аромантичен е човек, който не е способен да изпита никакво романтично влечение към някого и неговите връзки са изключително и само на сексуална основа. Може да изпита нужда от съчувствие, като романтични типове, но чисто платонично.
6. Грейсексуалност
- това е нещо "много по-флуидно" между сексуалността и асексуалността. Това са хора на настроенията, способни да изпитат влечение само към определени обстоятелства, или определен тип личност.
7. Демисексуалност
- този, който не изпитва никакво сексуално привличане към даден човек, докато не изгради емоционална връзка с него. Дълбочината на емоционалната връзка, която е нужна, за да се появи сексуално желание, не зависи от първоначалното привличане.
8. Демиромантик
- платонически романтичен интерес само към човек, с когото вече е създал силна емоционална връзка
9. Литромантик
- това са хора, които изпитват романтична любов, но не искат другия да отговори на чувствата им
10. Пансексуалност
- човек, който има сексуално влечение към всички известни на човека полове: мъже, жени, травестити, транссексуални мъже, транссексуални жени, интерсексуални, двуполови хермафродити, псевдохермафродити и т.н.
11. Полисексуалност
- това е привличането към множество полове (социални полове) и/или сексуални или джендър идентичности. Полисексуалният човек е такъв, който "обхваща или е характеризиран с много различни типове сексуалност". Полисексуалността e възможност за привличане към няколко или много, но не всички социални полове и/или сексуалности.
12. Панромантик
- човек, който изпитва романтично влечение към всички независимо от пола. Връзката на тези хора обаче е чисто платонична.
13. Сколиосексуален
- Този тип хора изпитват влечение само към транссексуални. Не изпитват влечение към определен тип външни полови белези
14.Куиърплатоници
- тези връзки не са любовни по природа, но включват много близки емоционални взаимоотношения. Те са по-дълбоки и наситени от това, което традиционно се нарича приятелство. Тези партньорства се наричат още "Тиквичка"
15. Интерсексуалност
- това е наличието у един индивид на неопределени или смесени полови белези. Интерсексуалните хора по рождение притежават полови белези, които ги причисляват или ги отличават и от двата пола, или с други думи - културният израз за "хермафродитизъм" и "псевдо-хермафродитизъм".
16. Транссексуалност
- Транссексуалността е форма на полова идентичност, при която даден човек трайно и устойчиво се идентифицира като представител на срещуположния пол. Т.е. при това състояние физиологичната и психологичната полова идентичност на индивида не съвпадат. Транссексуалността не е вид сексуална ориентация и няма общо с хомосексуалността. Биологическите жени, които искат да живеят като мъже и да добият такъв статут, се наричат транссексуални мъже (трансформация жена-към-мъж, ЖКМ). Биологическите мъже, които искат да живеят като жени и да добият такъв статут, се наричат транссексуални жени (трансформация мъж-към-жена, МКЖ).
Do whatever makes you feel alive... and be happy ;)

Отговори

Върни се в “Фактология”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост