Фобиите основани на сексуална ориентация

Модератор: WhiteLilium

Потребителски аватар
Fanita4
Site Admin
Мнения: 5
Регистриран: съб юни 17, 2017 8:45 pm

Фобиите основани на сексуална ориентация

Мнение: # 172Мнение Fanita4
чет юли 06, 2017 6:16 pm

Както всички знаем Хомофобията е проблем и враг номер едно, но какво трябва да знаем за явлението и кои са останалите разновидности, тоест как се определя негативизма към различните букви в ЛГБТИ.

Хомофобията е страх, омраза, отхвърляне на хомосексуалните хора. Хомофобия може да бъде проявена както от хетеросексуални, така и от хомосексуални към други хомосексуални хора. Нерядко се срещат хомосексуални, които не харесват това, което са, и в старанието си да се разграничат от тази група, демонстрират силно хомофобско поведение.

Бифобия - неприязън и/или отхвърляне на бисексуалните хора. Може да се състои в отричане, че изобщо съществува такъв вид сексуална ориентация или да обвие негативни стереотипи (каквото е например вярването, че са хора, които не подбират и че не са надеждни партньори). Хора от всякаква сексуална ориентация могат да проявяват бифобия, включително и хомосексуалните. Една част от негативизма проявяван към бисексуалните е свързан с недоверие, силна скептичност, а обвиненията са остри както от страна на хетеросексуалните, така и от страна на хомосексуалните хора. Друга причина за бифобия може да бъде панически страх, че буквално "всеки" може да отнеме сърцето на партньор/обект на чувства.

Трансфобия - Редица прояви и поведения насочени към трансджендър и транссексуалните хора. Може да приема облика на емоционално отврашение, страх, агресия, ярост, дискомфорт, които често се проявяват ръка за ръка с хомофобските. В своята същност трансфобията е форма на дискриминация, която наподобява расизма и сексизма. По този начин транссексуалните чернокожи хора са пример за предмет на трите вида дискриминация наведнъж!

Лесбо-фобия / Гeй-фобия - Значително по-рядко или изобщо използвани термини. В широк аспект се заменят просто с думата хомофобия, като носят идентични с нейните характеристики. Съществуват, въпреки това, основания те да се употребяат като отделни понятия за конкретни ситуации. Пример за лесбо/гeй-фобия е населено място, където масово и традиционно се демонстрира от страна на "хетеро-света" отявлена нетолерантнбост или към мъжете с хомосексуална ориентация, или към жените с такава, като за сметка на тази нетолерантност отношението към другата група е осезаемо по-меко или неутрално. Друга форма на лесбо/гей-фобия може да се препокрива с концепцията за сексизъм и често се проявява като негативна емоция и/или отношение от едните към другите.

Това са съвсем общо и неутрално представени видовете фобии. Искам да видя всички ваши мнения, чувства, преживелици и мисли относно вътреобщностните фобии и различните видове такива към общността. Изкушавам се за момента само да ви покажа откъс от една статия, на която попаднах:
И така, бифобията, трансфобията, гей-фобията и лесбофобията са разновидности на ксенофобията. Проявите им са много сходни и дори „обвиненията” изтъквани от различните части на ЛГБТ общността един против друг, са много сходни. В ЛГБ общността всички тези форми се развиват на принципа на изместване: „външната” хомофобия оказва такъв натиск, че е необходимо да се намери обект за изливане на собствената агресия и негативни емоции. Всички тези форми на ксенофобия са ирационални и съществуват като емоционално заредени митове и предразсъдъци и често дори не се осъзнават от самите ЛГБТ хора.
За съжаление, бифобията, трансфобията, гей-фобията и лесбофобията подкопават единството на ЛГБТ общността и пречат за постигането на целите в областта на защита на техните права. Какво може да се направи за това?
На първо място, може да следите за възникването на такива чувства в собственото съзнание.
Статията е от Мария Сабунаева. Ще говорим още много повече и много откровено за тези неща. Силно ми се иска да не оставаме безразлични!

Потребителски аватар
WhiteLilium
Мнения: 60
Регистриран: нед юни 18, 2017 9:31 pm

Re: Фобиите основани на сексуална ориентация

Мнение: # 184Мнение WhiteLilium
пет юли 07, 2017 3:48 am

FB_IMG_1499399297542.jpg
FB_IMG_1499399297542.jpg (8.04 KБ) Видяна 399 пъти
Do whatever makes you feel alive... and be happy ;)

Отговори

Върни се в “Дискриминации и Предразсъдъци”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост