Хомосексуалността през античността

Модератори: CatherineDimitrova, WhiteLilium, Hrissy Alex, McScary, Alex-Shan3, Fanita4, Rainbow, Fascinated

Потребителски аватар
WhiteLilium
Мнения: 60
Регистриран: нед юни 18, 2017 9:31 pm

Хомосексуалността през античността

Мнение: # 166Мнение WhiteLilium
чет юли 06, 2017 10:37 am

Всеки предполагам е чувал изрази от типа: "Хомосексуални са били всички личности в гръцката история от Ахил до Александър"
За древните народи хомосекуалността е била напълно нормално явление.
В древен Египет, например са открити едни от най-древните изображения за хомосексуални отношения, които се намират в древноегипетските гробници. Редица исторически останки от Египет свидетелстват за фализма (култ към фалоса) и хомосексуалното отношение. В надписите на доста гробници, се вижда, че мъжките покойници дават обещание, че ще опитат и преглътнат фалоса на бог Ра.
В Древен Рим също хомосексуализма е много често срещан. Съвременниците са наричали Цезар "мъж на всички жени и жена на всички мъже". Имало е и една триумфална песничка: "Галия под Цезар падна, Цезар пък под Никомед" (Никомед е цар на Витиния - царството на малоазийските траки-тини). Погледнато от днешна страна на нещата, при Юлий Цезар по-скоро става дума за бисексуализъм. Марк Антоний посочва, че Октавиан Август се сдобил със своята мощ благодарение на своите сексуални контакти с Юлий Цезар, който го осиновява и прави наследник. Друго известно име от римските императори, е разбира се това на Калигула, който също насърчавал всякакъв тип сексуални контакти. В римската армия през императорската епоха хомосексуалността била на норма и почит. Красивите римски бойци, винаги съжителствали във двойки, много от тях били предани един на друг до гроб. Имало е случаи при смъртта на единия от двойката, другият да слага край на живота си.
Други доказателства са например запазените антични вази от Древна Елада, които изобилстват от най-разнообразни фрагменти с различни сюжети свързани с хомосексуалната любов. Тези илюстрации ясно пресъздават в илюстративна форма нравите на елините. Такива изображения има и освен от Елада и в Антична Тракия. Има статуетки дори от Ю. Америка с хомосексуални сцени.
Епаминонд пък вероятно е първия, който създава Свещенния отряд на Тива точно на принципа на връзките между войниците. Прочутият със своите бойни умения и необикновен състав, Свещенния отряд се е състоял от войници, които имали едно общо нещо помежду си - всички били гейове. В този единствен по рода си отряд имало 150 хомосексуални двойки. Всеки от тях бил мотивиран да даде максимума от себе си в битката, за да защити любимия си и да не се изложи пред него. Отрядът устоявал на битките повече от тридесет години. Когато най-накрая македонците ги надвили, нито един от войниците не пожелал да се предаде и всички паднали в боя.
Но и в Спарта, а не само при Свещенният отряд на Тива се е считало, че тези връзки укрепват бойното другарство. В Спарта поначало са подхождали прагматично - освен свободното разпространение на лакадемонската (хомосексуалната) любов, жените имали доста широки права, с което хвърляли в ужас другите елинистични градове.
Много велики поети и философи от Древна Гърция са били хомосексуални - Софокъл, Ерипид, Сократ, Платон и т.н. Не трябва да се пропуска и името на великия пълководец Александър Македонски, който също бил влюбен в мъж, заради когото е щял да се самоубие, когато в момент на гняв хвърлил копие, което се забило в гърба на неговия възлюбен.
Историята разказва за хомосексуални отношения също в Перу и Инките, Древна Месопотамия, Древна Индия, дори Япония. А в Древен Китай или по точно в прониция Фудзиян именно се извършвали първите хомосексуални бракове.

Нашето общество, под действието на християнския 'морал' го възприема като греховно, макар многобройните "изключения", които демонстрират самите висши и обикновени свещенослужители и на запад, и на изток.
Самата дума "хомосексуализъм" разбира се не е антична дума. Древните автори са използвали "лакадемонска любов" (в чест на Спарта) и лесбийска любов (от о-в Лесбос, последното е останало в употреба и досега). Спартанците го наричали пък "вдъхновение".


Източник: из статията на Иван Йонков
Do whatever makes you feel alive... and be happy ;)

Отговори

Върни се в “История”

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: Няма регистрирани потребители и 1 гост